Προφίλ Συνεταιρισμού

Προφίλ Α.Σ.Κυριακίου

Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1930 με την επωνυμία Συνεταιρισμός Ακτημόνων Καλλιεργητών Κυριακίου (Σ.Α.Κ.Κ.).

Με την τότε μορφή ο Συνεταιρισμός συνεργάστηκε με την Ιερά Μονή Οσίου Λουκά για τη διανομή των αγροτεμαχίων της Μονής σε ακτήμονες καλλιεργητές  στα όμορα χωριά , που έγινε το 1933-34.

Το 1958 μετά από απόφαση του Υπ. Γεωργίας μετονομάζεται σε: «Γεωργικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός Κυριακίου».

Το 2001 μετονομάζεται σε: «Αγροτικός Συνεταιρισμός Κυριακίου» (Α.Σ.Κ). Mε αυτή την ονομασία  υπάρχει μέχρι και σήμερα. Με 360 ενεργά μέλη και συνολικό παραγόμενο ελαιόλαδο περίπου 200 τόνους ανά ελαιοκομική περίοδο., ο Α.Σ.Κ είναι μια από τις πιο σημαντικές και οργανωμένες μονάδες επεξεργασίας Ελαιοκάρπου  στο Νομό Βοιωτίας.

ΤΟ 2001 ο Α.Σ.Κ προέβη στην αγορά οικοπέδου  για την ανέγερση αποθηκών και την κατασκευή ιδιόκτητου ελαιοτριβείου, έτσι ώστε τα μέλη του να μπορούν να επεξεργάζονται το προϊόν για δική τους χρήση. Το σύγχρονο ελαιοτριβείο κατασκευάστηκε το 2005 και  από τότε, έχει προσελκύσει όλη την τοπική παραγωγή  ελαιοκάρπου.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα του ελαιοτριβείου είναι:

  • η σύγχρονη τεχνολογική υποδομή
  • η οργανωμένη λειτουργία του
  • η συνέπεια και διαφάνεια στην διαχείριση

Το 2012 ο συνεταιρισμός προέβη στο πιλοτικό εγχείρημα της τυποποίησης του ελαιολάδου του με το όνομα «Ορείκαρπο» , όνομα που αναφέρεται κυριολεκτικά στον Ορεινό Καρπό που παράγεται στους Ελαιώνες του Κυριακίου!!!

Προς το παρόν διαθέσιμη είναι η μεταλλική συσκευασία των 5lt, με στόχο την παραγωγή και άλλως συσκευασιών σε διαφορετικά μεγέθη και υλικά.

Στόχος της τυποποίησης είναι η ανάδειξη της εξαιρετικής ποιότητας Ελαιολάδου που παράγει η περιοχή Κυριακίου (δείτε την ποιοτική ανάλυση), η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και η γενικότερη προβολή της περιοχής.

Οι στοχευμένες ενέργειες προώθησης του προϊόντος  αποσκοπούν όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και στη  διεθνή και έντονα ανταγωνιστική αγορά.

Γι’ αυτό το λόγο η ιστοσελίδα  του Α.Σ.Κ,  καθώς  και όλο το επικοινωνιακό υλικό είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.